wie-ben-ik-02

Wie ben ik?

Ik ben Kees van de Ven, contrabassist, basgitarist en tubaspeler. Leuk dat je mijn website bezoekt, voel je vooral welkom. Wil je meer informatie over mijn lessen of heb je andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Mijn passie voor muziek zat er van kinds af aan al in. Toch ben ik niet meteen muziek gaan studeren. Ik heb eerst geschiedenis gestudeerd aan de universiteit in Leiden, maar ervoer dat de academische wereld niet mijn wereld was. Ik besloot mijn hart te volgen en maakte de overstap naar het conservatorium in Amsterdam. Na allerlei verschillende banen en een persoonlijke zoektocht, begon ik in 2009 met mijn muziekschool Kees van de Ven Muziek. Daarvoor gaf ik al veel muziekles, maar nog niet officieel.

Ik vind het leuk om mijn passie voor muziek over te brengen, maar wel met ruimte voor eigenheid. Het gaat om jou. Jij bepaalt wat en hoe je bij mij wilt leren. Rustig aan of in volle vaart. Het kan allebei.

Belangrijk is dat je extra gemotiveerd bent om een basinstrument te spelen. De instrumenten zijn groot en zwaar en hebben dikkere snaren dan een gewone gitaar. En de tuba vraagt om een grote longinhoud. Dat vraagt in het begin nogal wat, maar des te meer kun je genieten van de diepe warme basklanken, die elk orkest kleur geven.

Tijdlijn

1960-1965

Als kind is het eerste muzikale dat ik mij kan herinneren het gelui van de kerkklokken in het centrum van Tilburg, waar mijn geboortehuis stond. Bij het bezoek aan de kerk van het Heike zag ik in het kerkportaal een klokkentouw, wat verdween in een gat in het plafond. Daarmee werd dat magische geluid aangestuurd. En in de kerk genoot ik van de machtige klanken van het orgel.

1971

Ik werd misdienaar in de Vredeskerk in Tilburg-West en daar mocht ik regelmatig het kleinste luidklokje luiden. Het grootste klokje luidde met een elektromotor, die regelmatig aan de gang moest worden gebracht door met de misdienaarstoog aan in de toren te klimmen en de klok een duw te geven!

1973

In de kerk aan de Gasthuisring ging ik een aantal broers die daar de klokken handmatig luidden, meehelpen. Intussen had ik mijn ‘eigen’ kerk gevonden, het Goirke, waar twee van de vier klokken, de C en de Es, al jarenlang stil hingen vanwege defecte luidmotoren. Die luidde ik beiden tijdens Nieuwjaar 1973/1974. Toen de Gasthuisringkerk werd gesloten, heb ik de broers uitgenodigd om naar ’t Goirke te komen en dat gilde in de dop heeft nog tientallen jaren bestaan

1978

Van de middelbare school leende ik een contrabas en begon daarop te spelen. Op de Tilburgse Muziekschool nam ik lessen jazzcontrabas bij Hein van de Geyn en klassiek contrabas bij Henk Stoop.
Omdat ik het gevoel had met mijn hele lichaam bas te willen spelen, huurde ik een besbastuba bij muziekhandel Rossmeisl ging daarmee aan de gang. Ik ben altijd autodidact op de tuba gebleven.

1981-1984

Van de middelbare school leende ik een contrabas en begon daarop te spelen. Op de Tilburgse Muziekschool nam ik lessen jazzcontrabas bij Hein van de Geyn en klassiek contrabas bij Henk Stoop.
Omdat ik het gevoel had met mijn hele lichaam bas te willen spelen, huurde ik een besbastuba bij muziekhandel Rossmeisl ging daarmee aan de gang. Ik ben altijd autodidact op de tuba gebleven.

1992-1994

Diverse uitvoeringen van composities voor o.a. beiaard en koor te Tilburg.

1999

Toetsen gespeeld bij de Turks-Nederlandse band ‘Mimosa’. Optreden tijdens Festival Mundial te Tilburg.

2006

Diverse optredens met gypsy jazzduo ‘Zeg maar ja!’; gitaar en contrabas.

2009

Oprichting van Kees van de Ven Muziek.

2019

Lid geworden van het Utrechts Klokkenluiders Gilde; ik luid een paar keer per maand het schitterende, vaak middeleeuwse erfgoed aan luidklokken van de Domtoren en enkele andere torens in Utrecht.

2022

Basgitaar in de coverband Moonday Madness. Bezetting zang, zang/gitaar, sologitaar, toetsen, basgitaar en slagwerk. Diverse optredens in Kaatsheuvel, Tilburg en Waalwijk.

2022

Oprichting trio gypsy jazz: viool, gitaar, contrabas. We zoeken nog naar een geschikte naam.

1970

Als welp en verkenner van de Scouting Pieter Jong in Tilburg leerde ik wat klanken voort te brengen op de bazuin, een trompet zonder ventielen waarmee je uitsluitend natuurtonen kunt voortbrengen. Ik vond het aardig, maar nog niet zo bijzonder.

1972

Op het Pauluslyceum ging ik in de schoolfanfare de esbas (tuba) spelen. Ik vond het leuk, maar na een jaar ging de fanfare ter ziele door te weinig belangstelling vanuit de leerlingen en moest ik het geleende instrument weer inleveren.

1975

Een belangrijk jaar. Ik begon gitaar en basgitaar te spelen. Hoewel mijn belangstelling al direct uitging naar de basgitaar, deed ik er gitaar naast om akkoorden te leren. Op school ging ik basgitaar en gitaar in diverse formaties spelen.

1980

Tijdens mijn studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden speelde ik contrabas in een Ierse folkband en basgitaar in een rockband.

1986

Uitvoeringen van composities voor beiaard en cello/orgel te Den Bosch.

1998

Basgitaar spelen in de Surinaams-Nederlandse band ‘No Fedja’.

2000-2009

Ambulant lesgeven en spelen in diverse bands: van amusementsmuziek voor feesten en partijen op de basgitaar tot oudestijl-jazz op de tuba/sousafoon.

2007

Arrangement voor strijkkwartet voor het liedje ‘Knoflook’ van Stichting Culturele Droomwevers te Amsterdam.

2018

Basgitaar in het combo voor het 175-jarig jubileumconcert van Koninklijk Erkend Harmonieorkest L’Echo des Montagnes in de Concertzaal te Tilburg en na dit concert op de bastuba lid geworden van het orkest.

2019

Project Stabat Mater met het Symfonisch Collectief Breda (Symco Breda) als contrabassist.

2022

Lid geworden op de contrabas van het Symfonisch Blaasorkest te Drunen. Diverse optredens in het verschiet.

optreden-breda-2019

Mijn
Historie

heimerstein-1
heimerstein-2
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
KeesvdVenMuziek-historie

Inhuren als basmusicus

Naast mijn muziekschool ben ik in te huren als musicus voor een optreden, voor het bespelen van contrabas, basgitaar of tuba. Voorafgaand aan een optreden stuur ik altijd eerst een offerte.
Scroll naar boven